top of page

Tässä lisätietoja pelimaailmasta löytyvistä aseista ja niiden esikuvista:

Ulfberht-miekka

 

Ulfberht-miekka oli viikinkiajalla laadukkaasta tuontiteräksestä valmistettu miekka. Se on saanut nimensä sen teräosaan kirjoitetusta tekstistä. Ulfberht-miekkoja on löydetty ympäri Eurooppaa, myös Suomesta joitain kymmeniä, pääasiassa haudoista. On arveltu, että Ulfberht olisi ollut maineikas seppä. Uudemmat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että Ulfberht-kirjoituksen sisältäviä miekkoja olisi valmistettu laajemmalla alueella yli 200 vuoden ajan. Lisäksi osassa miekoista on kirjoitusvirhe tai miekan on havaittu olevan valmistettu vähemmän laadukkaasta teräksestä. Osa näistä kopioista on saatettu valmistaa Suomen alueella. On siis hyvin mahdollista, että Ulfberht on vanhin Suomessa tunnettu brändi, jonka laadukasta mielikuvaa miekantekijät halusivat kaupanteossa hyödyntää.

​

Puukko

 

Rautainen puukko kuului rautakaudella jokaisen ihmisen perusvarustukseen. Arkeologisissa tutkimuksissa on löydetty valtava määrä rautakautisia puukonteriä. Joissain harvoissa tapauksissa myös puukon puusta tai luusta valmistettu kahva on säilynyt otollisissa olosuhteissa. Vieläkin harvinaisempia ovat rautakautiset puukon tupet. Ne on valmistettu useimmiten nahasta, ja niiden ulkopinta on voinut olla näyttävästi, esimerkiksi kiemurtelevilla eläinaiheilla koristeltu. Erityisesti rautakautisista naisten haudoista on löydetty myös pronssista valmistettuja puukon tuppia.

 

Sirppi ja viikkate

 

Sirpit ja viikatteet ovat olleet maatalousyhteiskunnassa tärkeitä työvälineitä. Vanhimmat rautaiset sirpit tunnetaan Suomesta jo ajalta ennen ajanlaskua. Sirppi ja viikate ovat malliltaan hyvin samanlaiset, mutta niiden erona on työkalun koko. Yli 32 cm mittaista terää voidaan pitää viikatteena. Viikatetta on käytetty ennen kaikkea heinän niittämiseen karjan rehuksi, kun sirpillä on leikattu kypsät viljankorret elonkorjuun aikana. Etenkin sirppejä annettiin rautakaudella usein vainajien mukaan hautaan, ja niillä on saattanut olla haudoissa myös symbolista merkitystä.

 

Nuija

 

Nuija on yksinkertainen ja muodoltaan erittäin vanha ase, jota käytettiin nimenomaan aseena ihmisiä vastaan. Rautakaudella nuijat tehtiin puusta, joten niitä ei ole säilynyt Suomessa arkeologisesti. Muualta Euroopasta tunnetaan kuitenkin esihistoriallisia puunuijia. Rautakaudella arvostettiin rautaisia aseita, kuten miekkoja, kirveitä ja keihäitä, joten nuijaan olisi tartuttu lähinnä paremman aseen puutteessa.

bottom of page